Великият Гетсби

Единственият му съперник е...въображениетоРомантична драма

Държава: САЩ
Година: 2000
Времетраене: 90 минути
За продукцията

Режисьор: Робърт Марковиц

В ролите: Мира Сорвино, Тоби Стивънс, Пол Ръд, Мартин Донован и др.

Един живот за една среща...Военен ветеран попада в плановете на своя съсед-милионер, чиято неизвестна никому история остава кодирана само в името му: Гетсби. Амбициран да изживее недостижимата любов, някога беден младеж, Гетсби пътува към мечтата си - гради империя с всички средства и знаци на богатството, пренаписва миналото, сменя името си и очаква една голяма среща да оправдае времето и греховете му...


Пет екранизации на "Великият Гетсби": първата - от 1926 година, последната - в подготовка, настоящата е телевизионна и предшества луксозната водевилна адаптация на Баз Лурман с Леонардо ди Каприо и Кейт Мълиган. На опустошителния роман са посветени епизоди в документални поредици, мисли в пространството, наздравици и утехи, но най-близо до литературата - с романтизма и отчаянието на самия Фицджералд, остава сценарият на Франсис Форд Копола във филма на Джак Клейтън /1974/, където Робърт Редфорд поставя всички следващи играчи завинаги в сравнителна позиция.

Франсис Скот Фицджералд би бил изненадан колко архивно изглежда романът му /от началото на ХХв./ в тази телевизионна адаптация /от началото на ХХІ век/ за сметка на преживяването. Изхвърлените амбиции в мизансцена буквално отвяват чувствата в трагедията, която е жива и днес.

Ник Каръуей се мести от Средния Запад към Ню Йорк и се оказва съсед на загадъчния Джей Гетсби

- богат контрабандист и фалшификатор с огромно имение. Гетсби е популярен с организирането на пищни летни партита пред 1922г. в Лонг Айлънд. Сприятелява се с Ник и го въвлича в своя сценарий - да посредничи за среща с бившата му голяма любов Дейзи Бюкенън, братовчедка на Ник.

Дейзи е богато омъжена за егоистичния сноб Том Бюкенън, чиято суета класово се храни от извънбрачна връзка със съпругата на гаражния собственик Уилсън. Ник се съгласява да уреди срещата между Гетсби и Дейзи. Катастрофата е пълна и фатална както във въображението, така и в действителността...Миналото на Гетсби е мечтата, която не може да изживее след дългия път към нея...

Златна Романова

"Кое е това момче?"

"Просто Гетсби!"

"Откъде е!"

"Чух, че идва от Оксфорд, но не вярвам".

"Защо?"

"Просто мисля, че не е бил там. Все едно, той дава големи партита, а аз ги харесвам. Те са толкова интимни. На малките партита няма никакво уединение".