Весела Чернева: Глобалният пакт за миграцията на ООН не вменява нови задължения

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Документът няма задължителен и обвързващ характер, подчерта Весела Чернева и допълни, че внушенията как той налага каквито и да било задължения по отношение на мигрантите, не са верни. 193-те страни от ООН по време на Общото събрание през 2016 г. изразяват своето безпокойство от мигрантската криза. "Чрез тази декларация, подписана от всички, те натоварват ООН да изработи рамка, в която да се водят дискусии за това как да се справят страните членки от ООН с миграцията като глобален проблем", обясни тя.

Чернева подчерта, че този документ не вменява на нито една от страните, които биха го подписали през декември в Мароко, някакви нови задължения. Освен това е важно да се открои, че във въпросния документ се прави разлика между легална и нелегална миграция.

Весела Чернева: През 2016 г. идеята е била такава, че страните признават факта, че миграция ще има и че е по-добре, вместо мигрантите да умират в морето или пък страните, които са външни граници по отношение на някакъв мигрантски поток, да трябва да строят скъпи съоръжения, по-добре е да има канали за легална миграция и много ясни условия за нелегалната миграция.

По думите на Чернева, "ако сме умни от компакта за миграция на ООН можем да извадим най-полезното за нашата икономика - кои биха били пътищата, по които ние да можем да вкараме дали ще са българи от Западните покрайнини или от Украйна, дали ще са съседи от Балканите, които да дойдат да работят в България, защото България има нужда от работници и все повече ще има".

Вижте видеото.