Викингите 5

Светът е за тези, които са готови за битка. Тази война не е за слава, а за бъдеще.

Държава: Ирландия, Канада
Година: 2013-16
Времетраене: 43 минути
Викингите 5
За продукцията
Всички епизоди

Телевизионен сериен филм

Викингите срещу франките! Бъдещето е на нова земя. Сделка няма, има предателство...

Походът на Викингите продължава, в търсене на нова земя. Париж е привлекателен и опасен. Рагнар Лодброк има цел, готов е дори да приеме нова вяра за сделка с мир, но викингите нямат верен закон за морал. Срещата с Бог не носи помощ, а изпитание. Битката не е с врага, а с тях самите...

В жестоки и тайнствени времена Викингите воюват, докато разберат, че пътят не е мост към брега, а урок..

*Златна Романова

Режисьори /различни/: Киърън Донъли, Хелън Шейвър и др

В ролите: Травис Фимел, Катрин Уиник, Клайв Стандън, Джесалин Гилсиг, Гюстав Скарскгаард и др.

След битки, предателства, загуби и победи походът на Викингите продължава, опитът се оказва най-ценен, затова и целта вече е друга...

Кралицата може да е само една - Любовта или...Ревността. Синовете на Рагнар са готови да служат без страх и поемат курс към Средиземно море и целия Запад. Париж още не е минало.

Предателството остава. Сега "Викингите" търсят не само земя, но и собствената си идентичност. Рагнар Лодброк стига до Залеза, където го застигат всичките му стари грехове. Тази война вече не е за слава, а за бъдеще..

*zr

І сезон

Бурята започва! Викигнгите се разделят. Един ще следва Слънцето на Запад, докато се спуска на... Юг.

Рагнар Лодброк ще бъде герой или враг завинаги. Той отхвърля волята на племето за поход на Изток към Русия и поема на Запад към митичната Британия. Дарен от боговете със Слънчевия камък, воинът строи кораб за тайна експедиция към непознатата земя.

След множество документални и изследователски поредици, телевизионният канал "История" /History/ представя първата си серийна драма в тежка драматизация за славата на легендарен скандинавски герой - Рагнарок. Викингите не са оставили много литературни следи в историята, с изключение на записките от християнски мисионери, в които липсват ласкателства за езическата култура. Премиерата им на екрана е опознавателна, без да липсва символичното насилие.

Създадена от Майкъл Хърст /"Тюдорите", "Борджиите"/, сагата предлага изобилие от зрелище и битки извън историческата памет. Близо до духа на "Спартак", но без толкова голота, сериалът е разточителен и автентичен с ключови дигитални ефекти от бойните полета в почти митологичен свят. Брилянтно заснет сред красивите пейзажи на Ирландия и малко фон от Норвегия, "Викингите" е сред най-кинематографските изпълнения в телевизионния ефир и с най-висок рейтинг в програмата на "История" /History/ от времето на "Библията". Татуировките не са само сценичен ефект, а отличителни за племената по онова време, разпространени дори сред келтите и славяните в езическа Европа. Няма сведения за косите на мъжете освен брадите и опашките, но се предполага, че остават скрити под шлема, за да не може врагът да ги отреже за трофеи.

Сравняван с "Игра на троновете", "Викинигите" е друг спектакъл и фон за изграждане на образи през ранно средновековната епоха с най-великия герой на това време и Крал на племената - безстрашен воин, отдаден на боговете. Легендата разказва, че Рагнар е пряк наследник на Один - Скандинавският Бог на небето и войната. Брат му Роло е образ на действителния викинг Хроф, потеглил на поход за завладяване на Северна Франция /дн. Нормандия/ и предшественик на Уилям Завоевателя.

АКТЬОРИТЕ в сагата:

Травис Фимел е в ролята на Рагнар - воинът, който обръща бъдещето на викингите.

Клайв Станден е потайният му брат Роло, изкушаван от стремеж за собствена слава.

Катрин Уиник е невярната съпруга Лагерта - "воин през деня и жена през нощта".

Гюстав Скарсгаард /син на Стелан Скарсгаард/ е железният воин, корабостроител и приятел Флоки - "някой, от когото се страхуваш и си щастлив, че познаваш."

Гейбриъл Бърн е съперникът Ярл Харалдсон, с когото започва войната отвътре...

*През сезоните се появяват и нови герои...

*Златна Романова


"Върна ли се към твоята вяра, отричайки нашата?"

"Бих искал да е така лесно. В нежния ромон на дъжда от небесата чувам моя Бог, но в гръмотевицата все още чувам Тор. Това е моята агония."

"Надявам се, един ден нашите богове да станат приятели".

"Кой търси причина за предателство? Трябва винаги да допускаш най-лошото, дори за своя род. По този начин избягваш голямото разочарование в живота".

"Прости, трябваше да ти повярвам, но имах нужда от доказателство".

"Доказателство?"

"Да, докажи ми, че мога да ти вярвам. Докажи ми, че си на моя страна".

"Как?"

"Убий някого. Някой, който го заслужава."

II сезон

Походът на Любовта срещу враговете на Рагнар! С нова съпруга, нов наследник и нов враг воинът Лодброк продължава да води викингите към непознатите земи.

Номинация "ЕММИ-праймтайм" за визулани ефекти на Джулиан Пари /2014/ и три номинации за специални ефекти, звук и дизайн /2013/;

Номинация "Сатурн" за най-добро телевизионно представяне на минисерия от Американската академия за фантастични и филми на ужасите /2014/;

Награда за звукозаписния екип и номинация за монтаж на Арън Маршал от Канадската гилдия на режисьорите /2014/;

Награда "Артисан" за прически на Дий Коркоран и номинация за грим на Том Макинърни от Холивудската гилдия на гримьорите и коафьорите в киното /2014/;

Награда за най-добра сценография на Том Конрой и номинация за дизайн на костюми на Джоан Бъргин от Ирландските кино и телевизионни награди /2014/