Вила "Амалия"

Себепознанието  не свършва ... Кой не е мислил да зареже всичко: връзка, общество, професия. Това избира без полумерки една жена след изневяра. Пренебрегвайки различията и причините, тя не ревнува и не лекува, а бяга, за да търси друга връзка -...

Вила Амалия
За продукцията

Себепознанието  не свършва ...

Кой не е мислил да зареже всичко: връзка, общество, професия. Това избира без полумерки една жена след изневяра. Пренебрегвайки различията и причините, тя не ревнува и не лекува, а бяга, за да търси друга връзка - със самата себе си.

Режисьорът Беноа Жако разказва без обяснения, далече от позата на разпитвашия, който отговаря на въпросите на зрителя. Оставя неизвестното на наблюдението, понякога в детайли, които косвено намекват за ситуацията - хладен дом, механични жестове, изсъхнали чувства, нерешителност, повторения, пасивност, но без самообреченост.

Адаптация по роман на един от най-модерните френски автори с философски усет, Паскал Киняр описва героиня, която вместо битка, избира бягство за освобождаване от социалния затвор с вредителите: кариера, връзка, телефон, роднини,чувства, навици. Формата е външна. Но ако проблемът съществува въпреки всички тях, започва пътят към себепознанието, който с всеки опит е различен...Изабел Юпер пътува в ролята без фалш.

Драма.

Франция, Италия, Швейцария, 2009г., 94 мин.

По романа на Паскал Киняр.

Режисьор Беноа Жако

В ролите: Изабел Юпер, Жан-Юг Англад, Мая Санса, Вивиана Алберти и др.

Номинация "Кристален глобус" за Беноа Жако от Международния филмов фестивал в Карлови вари /2009/.

Животът на Ан се променя след една целувка. Целувката е между нейния партньор Томас и друга жена. Ан е знаменита пианистка. Но както пълната чаша прелива от една капка, така и 15-годишната й връзка приключва с една немерена стъпка в тъмното пред входа на друг дом. Отговорна и нерешителна, този път Ан решава да избяга от всичко, свързано с миналото, с изключение на музиката и един приятел от детството. Жорж се появява сякаш случайно точно в този момент. Със загуба на майка и приятел, той има нужда от стар контакт, а тя  - от нова опора. Несигурна във всичко, което изглежда сигурно, Ан търси място за връзка със себе си. Открива го, плувайки на острова, в който  вижда вила "Амалия". Там ще се появи образът на жената, която още не познава...

Златна Романова