Визията за България. Анализ на възможностите: Кънчо Стойчев и Владимир Каролев

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кънчо Стойчев подчерта, че в България нямаме олигарси. "Имаме си обикновени тарикати. Политиката е дейност по управление на държавата в демократичното общество по строго определени процедури се избират хората, които представляват всички останали и би следвало това да са хората, които управляват", посочи той и допълни, че е естествено избраните да се съобразяват и с хората, които произвеждат брутния продукт на страната. За съжаление в България поради незрялост или поради вътрешно разбиране какво е политика и какво е взаимоотношение с бизнеса, в управлението се налагат много често едни кръгове, "в които е трудно да се определи въпросният човек политик ли е, бизнесмен ли е, както и от коя партия е. Т.е. малко замъглени отношения."

Владимир Каролев заяви, че тази сутрин, без да знае, че президентът е наложил вето, е изразил мнение, че такова трябва да бъде наложено и е обяснил защо това трябва да се направи. Той беше категоричен, че всеки закон трябва да действа от деня на влизането му в сила, а не със задна дата. Каролев обясни, че, за съжаление, досега всяко правителство е приемало такива закони. Икономистът посочи, че във визията на БСП за България харесва само три неща, а именно:Владимир Каролев: Таван на субсидиите. Мен, ако ме питате не трябва да има субсидии, но понеже има в ЕС, очевидно и в нашето селско стопанство трябва да има. Много пъти съм говорил, че наистина се дават много субсидии за най-лесното производство на зърнени храни, а се дават много малко субсидии за най-трудното производство - на череши, плодове, зеленчуци и т.н. Тук съм абсолютно съгласен с БСП. Те предлагат и двете неща - едното е да има таван на субсидиите, т.е. да не може някой да получава милиони. И второ - постепенно да се преразпределят субсидиите, повече да отидат за плодове и зеленчуци, повече добавена стойност за селскостопански продукти. Второто - модерно и традиционно образование. Абсолютно съм съгласен с това изречение и то е свързано с другото изречение - "не на джендър идеологията в българското училище".

Кънчо Стойчев се съгласи, че изброеното от Каролев е наистина положително и допълни, че схваща инициативата на БСП по-скоро като покана за разговор. Той подчерта, че само в разговора и в диалога може да се постигне нещо смислено.

Вижте целия разговор във видеото.