Водораслите имат много специфичен аромат и може би са ни малко чужди като вкус, но се водят за най-балансирания хранителен продукт на света. Василена Ангелова, молекулярен биолог, сподели със зрителите някои от качествата им.
Храна на бъдещето или най-древната храна - както и да наречете водораслите, няма да сбъркате. Зеленчуците от градината на Нептун са истински рейнджъри, оцелели на Земята поне 3 и половина милиарда години. Успех, който ще усетите и с едно похапване на ядливите от тях. Лесно усвоими, те регенерират клетките в тялото ни по-бързо от обичайното. Бедни са на мазнини и два пъти по-богати на протеини от титулярите в бранша - соята и месото. В зелените водни растения има още: йод, калций, мед, кобалт, цинк, бром, витамини от В групата аминокиселини и ензими. Но за да запазите ценните им съставки гответе водораслите само при температурата до 45 градуса. Ползата, която ще ви донесат: подобрен метаболизъм, балансирани кръвна захар и холестерол, здрави кости и кожа. И не само. Тази супер храна-лекарство крие още изненади. С 2 шепи изсушени водорасли поставени в калъфка можете да си направите чудесна възглавница срещу безсъние. По желание в нея добавете прясно окосено сено, хвойна, босилек, здравец, маточина и розов цвят. Можете да се доверите на водораслите и като козметично средство. Структурата им е сходна с тази на кожата на лицето и тялото ни и имат същата пропускливост. За козметика най-ценни са алгите, събрани в хладните води на Атлантическия океан, макар че и родното Черноморие има своите разкрасители. Достатъчно е да нарежете свежозелените му водорасли и вече разполагате с освежаваща маска за лице.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News