Време разделно в БСП?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Време разделно в БСП - кой решава съдбата на партията и има ли приятелски огън срещу лидера Станишев? Тези въпроси в студиото на "Още от деня" отправихме към Нидал Алгафари, Николай Конакчиев и Борислав Цеков.

Преди това гостите коментираха възможностите за бързи предсрочни избори и предложението за задължително гласуване. Анкета на интернет сайта на БНТ показа, че 88% от гласувалите са съгласни да има задължително гласуване. Анкета на Агенция "Фокус" пък разкри, че 71,66% от гласувалите в нея смятат за необходими предсрочните парламентарни избори.

Според Нидал Алгафари предсрочни избори са възможни още в края на септември, а според Борислав Цеков при наличие на партийно съгласие могат да се организират избори още в края на юли или началото на август. Николай Конакчиев добави, че някои корекции в кодекса и Конституцията ще подпомогнат политиката да излезе от сегашното си положение. Според него бариерата за влизане в Парламента трябва да падне от 4 на 3%. Алгафари добави още, че от задължителното гласуване най-много биха загубили партиите ДПС и Атака.

Относно положението в Българската социалистическа партия гостите в "Още от деня" заявиха, че е такова от години, не от вчера или от две седмици.

Според Алгафари един от проблемите на партията са областните и местните феодали. Той коментира също, че хора се купуват и вътре в БСП. Нидал Алгафари, че Сергей Станишев носи отговорност за изборните резултати и за взетите в партията и политиката решения.

Според Цеков един от причините за изборните резултати от евровота е, че не малка част от избирателите, които са традиционни избиратели на БСП, не припознават това управление като тяхно. "Те го гледат повече като управление на ДПС", смята Цеков.

Николай Конакчиев пък коментира взаимоотношенията между БСП и ДПС като припомни, че меркантилността помежду им съществува още от тройната коалиция. Той заяви, че резултатът от тези избори показа, че ДПС не е младши партньор, а е равен по влияние, близък.