Всички тайни на бирата

Предаване: 100% будни, 04.10.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Учените не са открили следи от бира, а характерни растителни останки върху камъни, използвани за смилане на храни в пещера, недалеч от днешния израелски град Хайфа. Нейните обитатели са потапяли зърна пшеница и ечемик във вода и след това са ги изсушавали. Така са получавали малц. Изсушен, малцът може да се използва по-късно. За да сварят бира, те са го стривали и са го загрявали във вода. След това сместа е оставяна да ферментира, подпомагана от диви дрожди във въздуха. Когато учените възпроизвели древната пивоварна техника в лаборатория, получили гранули скорбяла - същите като намерените в пещерата. Това са най-старите данни за произвеждан от човека алкохол в света. Бирата е била на особена почит и в Древен Египет. Даже може да се твърди, че е била нещо като националната напитка на могъщата империя. Това показват древни фрагменти от глинени съдове, използвани за производството на пенливата напитка преди около 5000 години. Артефактите бяха открити преди време при разкопки в Тел Авив древноегипетската бира се е произвеждала по проста технология. Смес от ечемик и вода била оставяна да ферментира под горещите слънчеви лъчи, след което били добавяни подбрани плодове и съставки, които да придадат характерен вкус и аромат. При разкопки в района на делтата на Нил в Египет са открити пивоварни, което доказва, че там бира се е произвеждала още от средата на четвъртото хилядолетие пр. н.е.

В студиото на "100% будни" гостува Александър Герджев - производител на крафт бира, за да разкаже какво е крафт бира, как се прави и какви са предпочитанията на българина. По телефона от Варна се включи Александра Танева, собственичка на магазин за крафт бира, която разби някои митове за бирата. А накрая ви показахме интересни факти за Октоберфест, който се провежда вече повече от 200 години.