"Всичко, от което имаш нужда“ - един свободен проект

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Премиерата на „Всичко, от което имаш нужда“ е утре на "Открита сцена", бивш театър „Сълза и смях“.

В студиото са режисьор Георги Михалков и актьорите Ива Караманчева и Филип Аврамов. Въпросът към гостите е: Какво да очакваме от тази компилация от текстове на трима автори под драматургията на Георги Михалков?

Филип Аврамов е критичен към работното заглавие на постановката „УАУ“: споделя негативното си отношение към всички абревиатури, типични за тийнейджърския жаргон.

"Това заглавие никой не го знае, което прави пиесата още по-тайнствена. Искам да кажа на всички хора, които имат интерес и искат да научат за какво става дума в това „WOW“ и ако искат гледат Ива Караманчева и мен, да заповядат утре на премиера, защото няма време вече."

Аврамов уточни, че на 25-и екипът е в Русе, а на 27-и в Бургас. Това представление е свободно, няма как да се застопори, то е само за една вечер и никога не се повтаря. Такава е основната характеристика на спектакъла.

Ива Караманчева уточнява: "Представлението е толкова различно на всяка репетиция, а и на всеки спектакъл ще бъде различно, че и за нас е максимално интересно докъде ще стигнем".

Актьорите до голяма степен са и съавтори на текста, направен от Георги Михалков. Според Ива основата на спектакъла е един монолог от Виктор Пелевин.

„Това е от тези текстове, които обикновено не могат да се направят на сцена, а Филип го направи“, допълва я режисьорът. „Колкото и да е странно, този текст, който е издевателство с интелектуалната компонента на нашето ежедневие, това е една изключителна гавра с с тази компонента и с цялата прогресираща импотентност на нашето време, която е издигната в култ.

Целият този монолог. Аз не използвам напразно всичките тези думи, защото това е духът на Пелевин. Той точно с това се гаври и се гаври гениално.“

Филип разказва сюжета на пиесата. Това е проста история. Един човек отива на проститутка и оттам нататък всичко, което очакваш да се случи, не се случва. Защо, как става така, е загадка дори за актьора. Но факт, че нищо от това, което можеш да си представиш, не става, значи, че човек има нещо друго в главата си, изградил е много стени, които разрушава в момента. И в това е интересното, точно в това разкриване – пласт след пласт, сякаш сваляш маска и така докато се стигне до обикновения тон, докато се стигне до сълза от нейна страна.

Филип споделя, че готви спектакъл по свой текст. По проекта работи заедно с жена си Милена. Определя го като „проект, който ще гони само истината, истината в нашите взаимоотношения.“ „Ще има и лични истории, които би трябвало да се видят. Те са плод на дългогодишно сътрудничество... Групова семейна терапия...“, шегува се актьорът.

Ива работи в момента като хореограф върху танците в бъдещ спектакъл в театър „София“. Премиерата е на 26-и.

Георги Михалков се е заел с пиеса за тероризма, която определя като фарс - американски, писан наскоро и току-що преведен. Отново „свободен проект“.