Възможен ли е консенсус по общата ни история с Македония. Проф. Ангел Димитров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Наскоро се проведе среща на смесената българо0-македонска комисия, създадена по Договора за добросъседство между двете страни, която има за цел да изчисти разногласията по общата ни история.

Проф. д-р Ангел Димитров обясни, че тази комисия има научен характер, съставена от историци, литератори, етнографи, но работи в политически контекст. Според него българската делегация се е завърнала с оптимизъм от състоялата се среща в Скопие. Докато на първото заседание в София са се разглеждали повече организационни въпроси, на заседанието в Скопие е била започната същинската работа.

Част от работата на комисията е да предлага дати, личности, събития, които да бъдат чествани или отбелязвани съвместно. По тази тема в комисията има съгласие. Иначе проблемите са твърде много, смята проф. Димитров, особено в съдържанието на учебниците в училищата.

"От наша гледна точка там има неща, които са несъвместими не само с представянето на България, но и с един научен подход при интерпретацията на историята. По някои въпроси срещнахме разбиране от колегите си, по други имахме спорове."

Като цяло разговорите са преминали в професионална атмосфера. Република Македония няма претенции към българските учебници с изключение на изказа в някои случаи. Тук професорът отбеляза, че в нашите медии са се появили фалшиви новини и с това трябва много да се внимава. На срещата не са били постигнати крайни решения. Участниците са се разбрали преди третата среща в София в края на ноември да разменят в писмен, синтезиран вид своите бележки и на базата на тях да се стигне до конкретни решения.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад