"WEB коментар": Ваня Григорова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Дебатите за референдума и предложенията на президента са темата в "WEB коментар". В днешната рубрика на "Още от деня" гост бе председателят на сдружение "Солидарна България" Ваня Григорова. Според нея в повдигнатите въпроси има повече фалшиви дилеми и фалшиви избори.

"Защото въпросът не е дали електронно гласуване, а как. Електронно гласуване не може да има при положение, че големи части от България все още нямат достъп до интернет. Да - в България имаме едни от най-високите скорости на интернет, да - в градовете той е сравнително евтин, но частните компании нямат интерес, няма да имат възвръщаемост, ако покрият малките населени места. В този смисъл въпросите, които бяха повдигнати от президента имат резон, трябва да се говори по тях, трябва да има дискусия, но не смятам, че ще има някакво продължение", заяви Григорова.

Тя коментира и предложението на президента референдуми да има при всички избори, но първо въпросът е как да се улесни тяхното реализиране и какво трябва да се промени в закона първо.

"Работим по предложение за улесняване на свикването на референдуми заедно с друга организация. Трябва да има повече референдуми, за да могат хората да се чувстват съпричастни към решенията, които се взимат за техния живот. Те трябва да знаят, че не експертите са тези, които трябва да решават основните въпроси", категорична е Григорова.

Като организация сдружение "Солидарна България" няма официално становище за задължителното гласуване, но нейният председател - Ваня Григорова сподели като лично мнение, че то би обезсмислило купения вот.

"Конкретният ход на президента беше по-скоро клопка, в която управляващите влезнаха без да се замислят, защото той по този начин сложи разделителната линия между демократите и недемократите. Те не са демократи според това в коя партия са, всички са демократи, когато са в опозиция и не са демократи, когато са управляващи", коментира още Григорова.