Янаки Стоилов: Отговорен съм пред поколения социалисти

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Българското здравеопазване се нуждае от допълнителни средства, но са нужни и много дълбоки промени, но не в посоката, която поражда нови проблеми за пациентите и лекарите, а в посока на засилване ролята на държавата, която да гарантира здравето на всички български граждани. Това каза в "Още от деня" депутатът от ПГ на "Коалиция за България" Янаки Стоилов - кандидат за председател на БСП. Следващият парламент ще определи посоката на промяна и това, което трябва да отличава БСП в тази сфера, е работата за по-ефективна система и в по-голяма степен гарантиран достъп и качество за пациентите, добави по темата той.

Според него с оглед гарантиране на банковата стабилност на преден план трябва да излязат интересите на масовите вложители - хората, които ползват защита на влоговете до 100 хиляди евро, да се установят всички обстоятелства в КТБ, да се потърсят възможности от страната на настоящите и потенциални акционери да се решат проблемите пред банката и ако това е невъзможно, да се търсят други пътища.

Стоилов заяви, че е резервиран към приемането на специален закон, защото е възможно, ако се направи прибързано, това да прикрие системните причини и конфликтите, довели до сегашното състояние. Не трябва да създаваме усещането, че държавата винаги ще гарантира интересите на облагодетелстваните за сметка на мнозинството граждани, подчерта той.

Чувствам отговорен пред няколко поколения социалисти, призна Янаки Стоилов и обясни, че това е мотивът му да се кандидатира за лидер на БСП. "Аз не говоря за нещо в бъдеще време. Аз се позовавам на обявения от нас курс към радикални промени, който в по-голямата си част не се състоя. Той остава актуален. Той трябва да бъде защитен", подчерта той. "БСП трябва да възстанови и увеличи доверието към себе си, защото доверието е най-ценният капитал в политика... Но въпросът за властта не е по-важен от това каква ще бъде кондицията на БСП, какви ще бъдат нейните възможности не само с оглед на предстоящите избори", каза още Стоилов и добави, че е важно социалистите да имат съответствие между обявената и реалната политика.