Янаки Стоилов за фронтовете пред левицата

Предаване: Панорама

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

БСП е обезпокоена, донякъде уязвена, но мисля, че тя почти преодоля тези състояния, защото в своята история тя е преживявала тежки разделения, дори разцепления почти веднага след създаването си при всяка една по-дълбока промяна, която е изживявала, каза Янаки Стоилов в студиото на "Панорама" преди конгреса на партията. В случая става дума за отделяне на група хора, което бързо ще бъде преодоляно - така коментира той позицията на АБВ. Смята, че партията ще бъде допълнително мобилизирана. Най-остри бяха реакциите на хора, които са оказвали безрезервна подкрепа на тези хора през годините, когато те са заемали почти всичко възможно в политиката, което може да се постигне, изразяваха собственото си разочарование, че са били подведени в доверието, което са предоставили, коментира Янаки Стоилов реакциите в партията при сваляне на политическото доверие от привържениците на АБВ. БСП е идея, тя е колективен организъм и всеки един от нас е по-малък от идеята, каза още Стоилов. Ние се стремим да бъдем истински социалисти. Връщаме се към корените си, но при променени условия.

Изявлението на Георги Първанов, че Делян Пеевски е над БСП Стоилов коментира, като подчерта, че в БСП  полагат неимоверни усилия, за да изпълнят ангажиментите си, не отрече компромисите, които правят с другата партия, с която са в управление, но счита, че хората от АБВ не издържаха на усилието да продължават промяната, която БСП започна точно в последните 1-2 години по-отчетливо.

БСП ще бъде партията, която ще приеме своята предизборна платформа в съзвучие с манифеста на Партията на европейските социалисти. Формулираме националните задачи на тези избори,защото трябва да убедим българските граждани, че в момента ние разполагаме с два инструмента - собствената ни национална политика и европейските институции. Трябва да покажем, че европейските избори до голяма степен всички национални проблеми, които са проблеми на мнозинството български граждани - това ще бъде на конгреса, заяви Янаки Стоилов.

Отново Европа трябва да стане производителна, Европа на хората на труда, да не бъде Европа на големите корпорации, подчерта депутатът от БСП. Ние сме за повече Европа, но това не означава централизиране на правомощия в Брюксел, трябват ни повече общи стандарти, но реализирани чрез запазване ролята на националните институции.

В мотивите на президента за референдума има и политически цели, комернтира Стоилов. Той разгледа и въпросите, които поставя за избирателната система и мажоритарния избор. Той коментира, че гражданите се интересуват не само от това как да избират депутатите, а искат да знаят и как да бъдат защитени определени техни социални права и как да се разпределят парите в държавата.