Ястребът умира

Да разбираш природата и себе си чрез знаците в нея... Драма

Държава: САЩ
Година: 2006
Времетраене: 112 минути
Ястребът умира
За продукцията

Сценарист и режисьор: Джулиан Голдбъргър

В ролите: Пол Джиамати, Мишел Уилямс, Робърт Уиздам, Ръсти Шуимър, Ръсти Шуимър, Ан Уеджуърт, Майкъл Пит и др. и др.

Прозата с поетични откровения на американския автор Хари Кру достига екрана, адаптирана от родения във Флорида сценарист-режисьор Джулиън Голдбъргър. Задачата е почти непосилна за филм с участие на птици и търсено внушение за символиката, описана в литературата.

Автотапицер търси природно взаимодействие и се опитва да опитоми див червеноопашат ястреб. "Кой е ястребът?" - пита един министър, който подобно на семейството и приятелите на героя предпочита, той да освободи птицата и себе си от миналото. Ястребът е готически символ на неслучайност в природата, на съдбата, на молитвата и спасението..

Джордж Гатлинг има малък автотапицерски бизнес в колежното градче Гейнсвил, централна Флорида. Макар и неженен, той живее почти като семеен - споделя дома си със своята сестра Прешъс и племенника-аутист Фред. Голямата му страст е общуването и дресирането на диви птици, предимно соколи - древно изкуство, което вече е овладял. Темпераментът на ястреба обаче е патологично устойчив на обучение, всяка уловена от Джордж птица упорито отказва да яде и загива. Обсебен от заниманията си и поради липса на друга по-силна връзка в живота, Джордж не се отказва да продължи.

С помощта на Фред, успява да улови червеноопашат ястреб, по-малък от предишния, който умира ранен. Вдъхновен от дивата красота на птицата, Джордж осъзнава, че единственият начин да я опитоми е и той да продължи без храна и сън, докато един от двамата отстъпи. Появата на птицата съвпада с период на катарзис в живота на семейството и предвещава трагедия или спасение.

*Златна Романова


Номинация за Голямата награда на журито в раздел "драма" за Джулиан Голдбъргър от Фестивала на новото американско независимо кино "Сънданс" в Парк сити, Юта /2006/;