Йордан Цонев: Оставката на Симеонов не решава нито един проблем на управлението

Предаване: Панорама, 30.11.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Слабостта на този бюджет е, че пилее обществен ресурс и увеличава най-големия недостатък на управленията през последните десет години - неефективното харчене на малкото публични ресурси, продължи той.

Според него основната критика към бюджета за следващата година е "липсата на съществени, сериозни реформи". Цонев отбеляза, че за две години - 2018 и 2019, в бюджетите е предвидено публичните разходи да са с 10 млрд. лева повече. В резултат на липсата на реформи социалните сфери "поглъщат огромен публичен ресурс без да допринасят с нищо за подобряване живота на хората", добави той.

По думите му "оставката на Валери Симеонов не решава нито един от въпросите на управлението".

Първото ни условие, че националистите не трябва да участват в управлението. Второто ни условие беше породено от арогантното поведение на този човек още от самото му влизане в политиката и в тази власт... Когато ДПС искаше оставката на Валери Симеонов, обществото мислеше, че това е политически въпрос. Малко по-късно обществото се убеди, че това е цивилизационен и морален въпрос, подчерта заместник-председателят на ПГ на ДПС.

Цонев беше категоричен, че ДПС иска "излизането на националистите от това управление", "десетгодишната безпътица" да приключи.

Нашата цел, нашата визия за това, което трябва да се случи в България, не е ДПС да замени "Обединени патриоти" в коалицията с ГЕРБ или ДПС и БСП да застанат начело на властта и с несъвместимите си програми да се опитват да водят страната. Целта ни е друга - да се проведе разговор за пътя на България с няколко приоритета - ускорено, догонващо развитие, но на какво ще стъпи - индустриализация или на IT технологиите, как ще решаваме демографската криза. Тоест да се изработи програма, около която да има обществен консенсус, обобщи Йордан Цонев.

Какво още каза той вижте във видеото.