За и против Комисията по досиетата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На кого пречи Комисията по досиетата? В студиото са Велизар Енчев и адвокатът Александър Кашъмов.

Във връзка с въпроса от анкетата на предаването Кашъмов смята, че негативизмът пречи на българина. Според Енчев негативизмът е следствие от несправедливостта в нашия живот, от криминалния преход, който ни превърна в най-бедните в Европа. "Това е реализмът на българина, който мрази своите управляващи с пълно основание".

Велизар Енчев оспори редакцията на днешната декларация на парламента, в която думата "геноцид" беше сменена с "масово изтребление". Според него тази промяна била наложена след идването на премиера. По думите му народните представители работели изцяло под давлението на Бойко Борисов. "Оттук идва песимизмът на българите, защото у нас несправедливостта е норма, справедливостта е изключение", каза депутатът.

Велизар Енчев обясни искането си да бъде закрита Комисията за досиетата и внесения от него проектозакон, както и за сигнала си до прокуратурата за нарушения, извършени от същата комисия. Според него комисията е съставена на партийно-квотен принцип и това поставя под съмнение обективността на нейната работа. През 8-те години, в които работи комисията, по думите му, работещите в нея са се превърнали в коментатори, които оценяват работата на работилите в разузнаването и контраразузнаването, а не изпълняват своето задължение по закон, който казва, че те трябва да изнасят и оповестяват и принадлежност към службите за сигурност.  Той показа шифрограми от българското разузнаване, които са достъпни в библиотеката на Комисията по досиетата. Тези шифрограми са от съседни нам държави - бивша Югославия и Гърция. Съдържанието им засяга положението на българското население в тези райони. В край на една от шифрограмите е зачертано името на нашия източник в Западните покрайнини, но имената по маркера се четат. Енчев е категоричен, че става дума за престъпно деяние по Наказателния кодекс, по Закона за досиетата и той смята, че за това трябва да се понесе отговорност. той задава въпроса дали трябва да се обявява информация за работата на разузнаването ни до 1991 г. с българското малцинство в Западните покрайнини.

Вторият документ, "още по-скандален случай" по думите на Енчев, е от дипломатическа поща - разговор с индийски дипломат за индийската ядрена програма. Отново имената на източниците са задраскани с маркер, но имената им под него личат ясно. Единият от двамата източника е български агент, допълва Енчев. И двамата - съпрузи - са живи.

Енчев каза, че разполага с десетки такива документи, при това само от Югославия и Гърция. "Давате ли си сметка, в Близкият изток, Йордания, Сирия, Ливан, Тунис всички тези шифрограми на офицери от българското разузнаване - военно и цивилно... До тях всеки има достъп, не толкова до шифрограмите, колкото до източниците, зачертани по престъпен начин от комисията", допълни Енчев и попита кой може да защити подобно действие.

Александър Кашъмов изрази категорично несъгласие с предложението на Велизар Енчев. Това предложение би игнорирало един закон, който действа във всички източноевропейски държави. навсякъде действат комисии, институти за истината, навсякъде тече такова оповестяване. Той припомни, че този закон беше прие за първи път с пълно единодушие от всички групи в парламента. "Тази комисия е единствената институция в тази страна, членовете на която се посочват от различните политически партии в парламента, включително от опозицията. Няма друга такава комисия". Кашъмов заподозря, че Енчев се стреми да се премахне възможността да има плурализъм поне в една комисия. Кашъмов изтъкна, че през 8-те години са излезли много изследвания - на Христо Христов, на Момчил Методиев, а това се дължи на "една работеща комисия".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад