"За" и "против" отпадане на втората година платено майчинство

Предаване: 100% будни, 08.11.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тема разбуни духовете в обществото ни през последните седмици и раздели хората на противоположни позиции. Според данните на бизнеса страната ни е на първо място по дължина на майчинството в Европа и сред лидерите в света с 58 седмици платен отпуск, в който майките получават 90% от заплатата си на трудов договор, а след това имат възможност да останат вкъщи още една година, за която получават по 380 лева всеки месец.

В началото на тази година дори телевизия СNN обяви България за страната с най-щедро отпускано майчинство в света, следвана от Гърция и Великобритания. На дъното на тази класация са страни като САЩ, Португалия и Швеция, където майките остават да гледат децата си у дома средно 2 месеца след раждането.

Преди дни работодатели и представители на бизнеса у нас се обявиха за пореден път против сегашната продължителност на платеното майчинство, както и за отпадането на натрупването на отпуск по време на майчинството.

Това отново раздели обществото ни на подкрепящи по-дългата отпуска след раждане и такива, които смятат, че е недопустимо В държава с нисък икономически растеж, жените да остават у дома 2 години след раждането.