За изоставените деца в България

Предаване: Отблизо, 24.01.2015

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всяка година над 2000 бебета биват изоставяни в социалните домове. Директорът на фондация "За нашите деца" Иванка Шалапатова и социалният работник Петя Яначкова са превърнали в своя мисия да предотвратяват изоставянето на деца. "Основната мисия на фондацията е да направи всичко възможно децата да бъдат обичани и обгрижвани", подчерта Иванка Шапатова. След 1989 г. не се наблюдава намаляване на броя на родителите, кито смятат, че за детето им ще бъде по-добре в дом за медико-социални грижи и тук е ролята на повече специалисти в социалната сфера, каза директорката на "За нашите деца".

"Твърде много са факторите, които могат да накарат една майка да вземе решение да изостави детето си, от практиката си сме установили много рискови групи майи, които са застрашени от това - непълнолетните, майките, на които липсва подкрепа, майките които са израснали в дом", поясни социалният работник Петя Яначкова. Първата стъпка на специалиста е да оцени правилно риска при разговор и работа с родилката, каза още Петя Яначкова.

Какви още проблеми откроиха двете в работата и битката срещу изоставянето на деца в социални заведения вижте във видеото.