За споровете и компромисите в РБ - разговор с Найден Зеленогорски

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Реформаторският блок вчера отложи заседанието на Изпълнителния си съвет, който трябваше да определи кандидатпрезидентската двойка за изборите през ноември. Вместо това отново се събра предизборният щаб. Изборът на реформаторите се редуцира до трима потенциални кандидати - проф. Велислав Минеков, бившият енергиен министър Трайчо Трайков и ген. Съби Събев. Найден Зеленогорски, който ръководи предизборния щаб на РБ, тази сутрин беше гост в "Денят започва". Той обясни, че целта на РБ е излъченият кандидат да е подкрепен от всички партии, от гражданското тяло, заедно с всички организации. В този смисъл удължаването на срока за обявяване на номинацията е важно, за да имат време всички да се запознаят с предложените кандидат-президенти, като допълни, че и Гроздан Караджов е сред хората, между които ще се избира. Найден Зеленогорски изтъкна, че РБ в най-скоро време ще излезе с решение, тъй като искат да проведат една успешна предкампания. Той беше категоричен, че що се отнася до очакванията какви резултати ще постигне кандидат-президентът на РБ, трябва да бъдат поставени високи цели, но трябва да има и реалистични нагласи. При условие, че в момента Реформаторският блок е четвъртата политическа сила в българския парламент, "всеки напредък над четвъртата позиция или резултат около този, който сме имали на парламентарни, над местни избори - около 9% или значително над 9% би бил несъмнена крачка напред. Естествено ние се борим за най-доброто - за победа, за участие в балотаж, но все пак нека бъдем реалисти и да не се самозалъгваме за възможностите ни в този момент".

Националистическите тенденции в момента вземат връх и е важно да се види какво е състоянието на другите политически формации. "Бих казал, че левицата се простреля в крака и това ни дава очевидни шансове, защото звучи фарсово това, което се случи с тях." Техният горчив опит е послужил като сигнал на Реформаторския блок да не бърза с обявяването на кандидат, каза още Зеленогорски и допълни, че най-важно е да имаме президент евроатлантик и да не бъде допусната промяна на курса на България.

Найден Зеленогорски обясни, че РБ няма да престане да съществува след президентските избори. Учредителното споразумение е безсрочно. "Единственият начин някой да не е част от блока е той сам да напусне, не може да бъде изключван." Той призна, че Реформаторският блок е сложна структура, но той доказа своите възможности.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад