“За сватбите! Песни, танци и истории за балканските земи”

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Гост в "денят започва с култура" беше популярният български актьор, режисьор, драматург, танцьор, певец, хореограф, инженер, учител и любимец на публиката Камен Донев. Той разказа за най-новия си проект “За сватбите! Песни, танци и истории за балканските земи”. Премиерата ще е през 28 ноември в зала Арена армеец от 19 часа.

Донев разказа, че неговият фокус е върху същината на сватбата като преживяване, като нещо, което навремето е било задължително, било е чакано, бленувано. "Хората са преживявали този момент изключително празнично и със съдбовно отношение към всичко, което се е случвало преди, по време и след самите сватбени дни", каза той. Актьорът обясни, че хората ще видят песни, танци и негови коментари на сватбена тема. Ще бъдат представени автентични мелодии и танци от всички балкански страни. Донев уточни, че представлението не е трета лекция на Учителя, а е един извънреден спектакъл, който няма да се повтори в този му вид. Той сподели, че това което остава изключително вълнуващо е този порив на нашата балканска природа да се отдадеш изцяло на една ситуация, да се разтвориш, да си разкриеш сърцето. Донев каза, че сватбата е нещо много сериозно за него, то е едно отдаване, един преломен момент в живота на човека, в който ти се сбогуваш с всички инерции до момента, които си имал в младостта. "Когато си семеен нещата се променят. Ти даваш живота си за другия, за съпругата си, за детето си. Готов си на жертва и носиш един много сериозен товар. Това силно ме занимава като човек, който го преживява в момента това и смятам, че за това трябва да се говори много по-често", обясни Донев. Според него съжителството с един човек не трябва да е по задължение, а да е свързано с преоткриването на другия, с вътрешната необходимост постоянно да търсиш нов път към този, който е до теб. Сватбата за него е "все едно да закачиш на локомотив още една голяма композиция, но да можеш да я теглиш".

За спектакъла Донев е събрал топ музиканти, над 30 човека, танцьори от ансамбъл "Филип Кутев". Той планира да се излезе извън България. “За сватбите! Песни, танци и истории за балканските земи” ще бъде изпълняван и на английски език. В момента е в процес на работни записи и хореография на танци. Най-интересното, което Донев е забелязал по време на подготовката, е комбинирането на езичество и православие в сватбения ритуал както и как това се възприема от различните народи.