Преди 5 години Европейския съюз стана световен лидер в износа на земеделска продукция. А напоследък фермерите се насърчават да произвеждат все по-екологично, което изисква и нови знания. Високата възраст на фермерите и други проблеми, обсъждаха на неформалната си среща в София европейските земеделски министри тази седмица.
Оказва се, че най-забележителен е ръстът на площите за биоземеделие в България и Хърватия. През 2012 у нас биологичната земеделска земя е била 39 хиляди хектара, а четири години по-късно става 160 хиляди.
Междувременно, европейците стават все по-взискателни към храната, която купуват, и държат да знаят къде и как е произведена. Ива Стойкова разказва.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News