Заболявания на скалпа

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Смята се, че нормално човек губи от 50 до 100 косъма на ден, без това да се отрази върху гъстотата на косата. За косопад може да се говори, когато опадалите косми са значително повече. Преди започване на лечение е важно да бъдат установени видът на косопада и причините за появата му. При мъжете най-често това е андрогенна алопеция, която се предава от поколение на поколение, докато при жените стресът, ендокринните заболявания, повишените нива на мъжките хормони, храненето, както и приемът на на определени видове лекарста са само част от възможните причини.

Мазната коса e един от най-често срещаните и неприятни проблеми със скалпа. Тя изглежда изключително неподдържана и необгрижвана, което пък създава усещане за нечистоплътност. Това влияе и на самочувствието ни. Причината косата да се омазнява се крие във веществото себум. Излишното омазняване на косата се проявява вследствие на излишното количество себум, което мастните жлези произвеждат. Обикновено количеството се определя по много фактори. Зависи от това какъв е сезонът, от промени в климатичните условия, значение имат и по-дълги периоди на стрес, хормонални нарушения, наследственост, неправилни грижи за косата, лоши и неправилни хранителни навици.

Себорейният дерматит представлява лющени на люспички от скалпа. Той често е съпроводен от сърбеж, който води до разчесване и вторично възпаление, което може да се разпростре към ушите, клепачите, веждите и бузите. Себорейният дерматит се наблюдава най-често при кърмачета до 3 месеца (тогава състоянието се нарича "млечен струпей") и при хора на възраст между 30 и 40 години, по-често при мъже отколкото при жени. Основната причина за себореен дерматит все още не е известна.