Загадъчни рисунки от преди 7000 години в пещера „Магура”

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Загадъчните рисунки от преди 7000 години в пещера „Магура” край Белоградчик ни връщат още по-назад в човешката история и преобръщат представите ни за нашите предци. Инженер от Белоградчик изучава повече от десетилетие т. нар. „магурска култура” и нарича галерията с рисунките библиотека за посветените, разказва Лидия Каменова в "Денят започва".

Кирил Кирилов ни води в недостъпната за туристи галерия с над 700 праисторически рисунки. Тя е встрани от главния маршрут в пещерата „Магура” и се минава през тесен процеп. Нашият водач ни обяснява, че това е единствената галерия, в която няма следи от земетресения, единствената без проникване на вода и затова е без характерните пещерни образувания.

Според Кирилов тълкуването на рисунките само като култови и ловни сцени е твърде повърхностно. Става дума за много по-съществени събития от древността.

Инж. Кирил Кирилов: "Моето тълкувание е, че не става въпрос за ловна сцена, а за военна сцена от древността, при която са представени четири рода войски."

Странно изображение на човешка фигура до жираф нашият водач тълкува като опит на древните обитатели на пещерата да се сравняват. Хората тогава трябва да са били високи близо 3 и половина - 4 метра, а такива са били атлантите, чиято цивилизация е изчезнала преди около 12 000 години. Най-сакралното място остава Слънчевата зала с изумителни изображения на положението на Земята спрямо слънцето в различни периоди на годината.

Инж. Кирил Кирилов: "Т.е. хората от онова време са знаели, че земята обикаля около слънцето обратно на часовниковата стрелка, което отговаря на действителността и също са знаели, че през зимата тя е най-близо, а през лятото се намира най-далече – това е наистина удивително!"

Напускаме пещерата „Магура” с усещането, че тази своеобразна библиотека крие още много тайни, които могат да променят представите ни за миналото, за историята и за живота.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад