1992 е годината, в която Европейският съюз приема законодателни мерки за защита на агропродукти и храни, като по този начин формира единна политика на качество. Три са закрилите, които предлага Европа - защитени наименование на произход, географски указания и храни с традиционно-специфичен характер. България със своите 74 защитени наименования заема 8 място в ЕС. Първият роден продукт, вписан в регистъра на защитените географски указания е Горнооряховският суджук следван от Българското розово масло. През 2014 година в регистъра на храните с традиционно-специфичен характер са вписани Филе „Елена”, Панагюрска луканка и Роле "Трапезица", а в края на 2015 към тях се присъедини и Кайсерован врат "Тракия".
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News