Заплита ли се политическата интрига – Томислав Дончев, Антон Кутев и Камен Костадинов

Предаване: Панорама, 04.04.2014

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Дълбаем ли в разделението или се опитваме да го запълним - върху този въпрос разсъждаваха в студиото на "Панорама" Томислав Дончев от ГЕРБ, Антон Кутев от БСП и Камен Костадинов от ДПС.

"Има представители на политиците, които търсят разделението, защото могат да съществуват само в среда на противопоставяне. Аз считам, че колкото и да сме различни - това е нашата същност - от едната страна управляващи, от другата - опозиция или обратно, има неща, които ни разделят, ние трябва да спорим по тях, трябва да ги показваме, но в същото време трябва да търсим и теми, по които трябва да бъдем единни, защото само така можем да постигнем големите цели", подчерта Камен Костадинов.

"По принцип е подозрително, когато всички политици плеснат с ръце и се прегърнат, нали знаете, че тогава народът е в опозиция, но по принцип трябва да има теми, където да има по-малко сблъсък или дори да има единение. Теми, които са критични, теми, които са свързани с националната сигурност, където трябва да се говори на един глас. Политиката по принцип е отстояване на позиция в различното, но това не означава различност на всяка цена", каза Томислав Дончев.

"През последните 4-5 години, може би и преди това, направихме такова разделение в обществото, каквото имаше може би в началото на прехода, въпреки всичко ние имаме нужда от съгласие по големите теми, в които трябва да знаем накъде вървим и всеки следващ да надгражда над предишния. Не да идва с идеята: Ние сега ще ги ометем тия и ще направим нещо друго. Няма такава идея. Идеята е, че ние надграждаме над това, което е направено - добро, лошо, продължаваме напред", заяви Антон Кутев.

В България етническо напрежение няма на фона на сложната обстановка в Украйна, коментира Томислав Дончев.

Антон Кутев подчерта, че няма опасност пред управляващата коалиция на този етап. Никой от нас не се страхува от избори и БСП е най-подготвена за тях, но не смятам, че кафето, което изпиха в Кърджали Борисов и Местан, е знак в посока избори, каза той.

Групата на ГЕРБ е гласувала против идеята на десницата в Европейския парламент за спиране на еврофондовете за България, подчерта Томислав Дончев. Не трябва да се търси тук партийно оцветена интрига, заяви той. И това е една от темите, по която трябва да има съгласие, защото еврофондовете са на българските граждани и тук усилията са дългосрочни, убеден е водачът на евролистата на ГЕРБ.

Политиците в студиото коментираха и тефтерчето на Филип Златанов - вижте разговора.