За приетите и оттеглени промени в Изборния кодекс

За приетите и оттеглени промени в Изборния кодекс
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Утре правната комисия на НС ще разгледа промените в Изборния кодекс. Споровете около Изборния кодекс могат ли да доведат до политическа криза? Това беше основният въпрос, с който „Алфа Рисърч” тества обществените нагласи в предаването "Референдум".

През последните няколко месеца наблюдаваме поредица от миникризи. Тези миникризи намират своето разрешение с оттеглените предложения на ГЕРБ. Само че тези миникризи вървят по една спирала, която отваря поле за следващи кризи. Дали тази спирала от миникризи ще отвори вратите за една по-широка политическа криза, каквито нагласи тестваме, предстои да видим. Трудно е да се прогнозира евентуалния развой. Това коментира Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч”.

Според проф. Антоний Тодоров изострянето на отношенията между БСП и ГЕРБ е лошо послание към публиката, защото казва: парламентът може да работи без опозиция. Опозицията може да мине без парламент. „Само че предстоят избори за нов състав на ЦИК и опозицията е заинтересована да бъде в парламента за този избор. Мисля, че в крайна сметка дори без да се смекчи тонът, ще бъде намерен „модус вивенди“ за да могат изборите да бъдат организирани по-приемливи правила”.

Ясно е, че опозицията има основание да търси остър сблъсък, но всичко има някакви граници на здрав разум, обясни политологът Димитър Димитров. Според него е невъзможно за евроизборите да има машинно гласуване във всяка секция. Това струва почти 100 млн. лв. Освен това има много техники да се заобикаля машинният вот.

Грешките на управляващите и опозицията не датират от този Изборен кодекс. Неприятна тенденция е мнозинството да прави промени в Изборния кодекс. У хората остава горчивия привкус, че такива промени се правят в интерес на едно или друго мнозинство. Това ерозира доверието в изборния процес. Можем да стигнем до ситуация, в която един ден ще се събудим и ние гражданите няма да признаем изборите. Тази загуба на доверие в изборите започва да става опасна, предупреди Димитър Ганев от социологическа агенция „Тренд“.

Ние никога не сме имали истински разговор за това къде са проблемите в изборния процес. И всеки се сеща да пипа там, където смята, че ще му помогне. Изборното законодателство не може да бъде част от търгуване. Дори да смятаме, че е нормално да има жестове от една група към друга срещу осигуряване на мнозинство, правилата, по които избираме, не би трябвало да са част от тази търговия. За съжаление те са, заяви Даниел Стефанов, политолог.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад