Защо омбудсманът беше изгонен от тристранката - говори Мая Манолова

Предаване: Още от деня

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мая Манолова обясни, че е искала да участва в заседание на тристранката, за да представи промените в Кодекса за социално осигуряване, предвиждащи ранно пенсиониране на миньорите в последния закрит рудник в България, а именно - без те да са навършили необходимите стаж и възраст.

Мая Манолова: Този закон, с който се отнеха правата им, е минал през същата тази тристранка. Те са се съгласили да им бъдат отнети правата.

Вера Иванова е сред майките, които участват в работната група, която се опитва да направи реформа в социалната система, но я напуска.

Вера Иванова: Групата е съвсем накрая. Законопроектът, по който работим месец и половина с наши предложения и текстове, поне до скоро, ги слагаха с наклонена черта или в друг цвят. Става въпрос за закона за цялостната реформа за хората с увреждания.

Тя каза, че от законопроекта са били махнати дори техните запетаи, без да остане и една дума от техните предложения.

Вера Иванова: Това е имитация на реформа, няма никаква реформа и ние като родители не можем да бъдем съучастници в убийството на хората с увреждания. Агенцията за социално подпомагане е една куха агенция, която по никакъв начин не работи. Ние не искаме да се закрива, а да бъде изпълнена със съдържание, да повиши ролята си.

Вижте целия разговор във видеото.