Защо да изберем частните пенсионни фондове

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Частните пенсионни фондове са полезни, защото отнемат от тежестта на публичните финанси, на държавата, заяви Николай Марев, главен изпълнителен на пенсионноосигурителна компания, в „Денят започва“.

Той припомни, че промените в Кодекса за социално осигуряване бяха приети буквало за 5 дни и този начин на приемане буди безпокойство. Нямаше обсъждане нито с пенсионните фондове, нито с работодателите, а само със синдикатите, подчерта Николай Марев.

В момента в частните пенсионни фондове – в задължителния втори капиталов стълб има около 7.5 млрд. лв., като се добавят и тези в третия стълб – доброволните пенсионни стълбове, се получава една сума от около 8 млрд. лв., съобщи той.

Николай Марев опроверга изявлението на Менда Стоянова в „Денят започва“ преди дни, че средствата на хората се топят и доходът за 2002-2014 е отрицателен. След направени изчисления се оказва, че реалната номинална доходност минус натрупаната инфлация е положителна с 0.46%, подчерта той. И поясни, че това означава съхранена покупателна способност на средствата на хората.

Николай Марев подчерта предимствата на частните пенсионни фондове, сред които са инвестиране на внасяните пари, които се умножават, както и възможността за наследяване.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад