В предаването „Здравето отблизо“ научихме как да вкараме здраве и настроение в чинията с помощта на етеричните масла. Видяхме как да приготвим закуска за умствена яснота, обяд за идеи, вечеря за добро настроение и коктейл "Цветна топлина". Тонизирайте се с най-новата мода в кухнята - аромакулинарията и направете по-енергизираща и качествена храната си. Психологът Радостина Борисова и д-р Даниела Карабелова, хомеопат, бяха гости в студиото на "Здравето отблизо" днес.
Кои етерични масла в кухнята правят по-богат обяда и релаксираща вечерята
Розмарин - аромат на яснотата. От стари времена се смята за средство за подобряване на паметта, казват, че бързо изяснява и най-заплетената ситуация. В кулинарията е идеална добавка в сосове към месни, рибни и зеленчукови ястия.
Лимон - аромат – спасител! Етеричното му масло убива бацилите на дифтерия за 20 минути и дори разреден до 0,2% унищожава напълно туберкулозните бактерии. В кухнята го използвайте за ароматизиране на храни и напитки, освен че тонизира, деактивира действието на кофеиновите напитки.
Евкалипт - ароматът на дълголетието, етеричното масло можете да използвате за приготвяне на противопростуден чай.
Канела - аромат, който развива позитивно мислене и ускорява обмяната на веществата. С него горещите ви напитки и греяното вино стават неповторими.
Карамфил - аромат – рехабилитатор. Възстановява силите след нервно и физическо напрежение. Възстановява тялото след травми, болести и операции. В кулинарията използвайте в ястия от месо, риба и дивеч.
Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във
Facebook
и
Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в
TikTok
Намерете ни в
Google News