Жени Начева: Не се променя медицинската експертиза за лечение на деца в чужбина

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мотиви за приходни и заключителни разпоредби, които се правят през бюджета на Здравноосигурителната каса и налагат множество законови промени. Това е причината опозицията да ги отнесе до Конституционния съд.

Фондът за лечение на деца минава към НЗОК. Ето как обоснова това Жени Начева.

"Преместването на Фонда за лечение на деца беше мотивирано единствено от факта, че касата има невероятен практически и професионален опит. Тя е контактна точка за комуникация с европейските държави членки по тези въпроси. Тя заплаща 2/3 от лечението на децата, чието лечение в чужбина и в момента се финансира от фонда за лечение на деца. намаляваме административната тежест за родителите на тези деца, защото документите ще се подават на едно място в касата. Запазваме правата на децата както за лекарства, които не са включени в позитивни лекарствен списък, така и за логистика, транспорт, пребиваване на техните родители, преводи. Тези средства са осигурени чрез трансфер от МЗ към касата. Касата има административния опит и познанията безпрепятствено и без да се нарушат правата на децата да осигури това лечение."

Относно опасенията за липса на достатъчна експертиза в касата да се прави правилният подбор на нуждаещите се от лечение в чужбина Начева заяви, че още от утре е създадена съвместна организация на касата и министерството да се издадат необходимите наредби и указания, за да се осигури плавен преход за оказване на лечението на децата. За това лечение решенията ще се взимат от същите лекари и експерти, както досега.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад