Зеленогорски: Ако олигарси ще си купуват партии, за каква демокрация говорим?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Зеленогорски подчерта, че въведената система за субсидиране на политически партии е добро решение. Проблемът е, че още с въвеждането й, тя е била побългарена. "В германския модел се субсидират и партии, които се представят добре на европейски избори, на парламентарни и на местни избори. Аз например задавам въпрос защо, след като т.нар. автентична десница е получила около 10% от гласовете на местните избори, тя не е финансирана?", отбеляза той. По думите му идеята е да се унищожи конкуренцията още в зародиш.

Найден Зеленогорски, зам.-председател на ДБГ: Ако олигарси могат да си купуват партии, ако олигарси могат да нареждат какво законодателство да се прави, то тогава за каква демокрация говорим?

Зеленогорски отново попита защо Законът за субсидирането на политическите партии ограничава конкуренцията и допусна, че идеята е да останат две-три партии. "Освен регресивната скала, която ние предлагаме, според която най-големият получава по-малко, най-малките получават повече, за да може да има относителна конкуренция. Да се финансират партии, които се представят добре на европейски избори, на местни избори, иначе звучи много нелогично", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото.Акценти