Жени Начева: Хората няма да се разделят на болни и на здрави

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Поставихме един дебат по теми, които рано или късно трябваше да бъдат сложени на масата за дискусии. Предлагаме промяна в няколко направления - едното, от които е създаване на възможност Здравната каса да има конкуренти, така че пациентът да има възможност да избира къде да може да се лекува, обясни Начева. Запазва се размерът на здравната вноска, както и приходите, които в момента съществуват в системата в обхвата на основния пакет здравни услуги. Този пакет ще бъде остойностен до края на годината.

Жени Начева: Не бих казала, че можем отсега да направим извода дали ще бъде разширен или намален основният пакет здравни услуги, след като в момента Касата заплаща редица дейности и всяка година с ръста в приходите може да си позволи надграждане в обхвата на дейността и обемите, които тя заплаща. Това означава, че не можем отсега да направим извода дали Касата ще заплаща повече или по-малко дейности.

По отношение на допълнителното здравно застраховане, зам.-министърът на здравеопазването обясни, че Касата ще бъде абсолютно равнопоставена на бъдещите застрахователи, ще бъде изключително конкурентоспособна, а изборът на пациентите ще бъде изцяло доброволен.

Жени Начева: Фондовете нямат право да подбират своите клиенти при записването при тях. Никой няма да бъде неравнопоставен на следващ етап на работата на фонда. Фондовете няма да имат право на селекция на клиентите по възраст и здравословно състояние. Хората ще се записват по свое желание в съответния фонд и фондът трябва да приеме всички условия и рискове за лечението на своите пациенти, независимо от факта дали те са възрастни, млади, болни или здрави.

Тя не се ангажира с твърдението, че допълнителната сума на фондовете ще е еднаква за всички, но подчерта, че още на входа ще са ясни условията на всички застрахователи. Начева посочи, че ще се запази солидарният принцип.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад