Жените в Саудитска Арбия и техните права

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Мохамед Халаф се позова на личната история, разказана от Манал ал Шариф в книгата, като доказателство за реалния живот на саудитската жена. Той посочи и други книги на други авторки преди нея, които също рисуват трудностите, преживявани от жените в тази страна. "Жените на греха", например, разказва историите на десет жени, които са били в саудитски затвори, както и "Момичетата на Рияд".

"Жените в Саудитска Арабия са подложени на много ограничения и натиск от четири страни - семейството, обществото, религиозната институция и властта 0със законите, които издава и упражнява."

Според Халаф дори опитите на принца в посока на разкрепостяването на жените сега са обречени на неуспех, защото хората не приемат такава промяна. Потъпкването на правата на жените е най-разпространено в Саудитска Арабия и в заливните държави.

Георги Милков изтъкна, че женската тема в момента е много популярна и по света, и в самата Саудитска Арабия. Той подчерта, че в саудитското общество за много кратък период се случиха много промени, за които то още не е готово. Той изтъкна, това е млада държава 8 от 1932 г./ и може да се каже, че по принцип, в исторически план нещата около жените се случват бързо. Първото училище за жени, на пример, е от 1960 г. Журналистът обясни, че става дума за статута на махрам /мъжкия придружител, попечител/. Това в саудитското общество е норма - традиция, превърнала се в статукво. Сега тя започва да се пропуква.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад