„Войната на буквите“ по БНТ - какво да очакваме от новия сериал?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Броени дни делят зрителите от телевизионната премиера на най-новия сериал на Българската национална телевизия – „Войната на буквите“. Историческата мегапродукция, част от филмопроизводството на обществената телевизия, започва на 15 януари и ще се излъчва всяка неделя от 21:00 ч. по БНТ 1.

12-серийният телевизионен филм „Войната на буквите“ e базиран на едноименния роман на писателката Людмила Филипова.

В „Още от деня“ тя сподели, че вдъхновението ѝ като писател да създаде това произведение е било желанието да покаже и припомни защо е важна „българицата“, която днес наричаме кирилица. 

„Винаги се старая в своите книги да се придържам към историческата достоверност. Чета колкото се може повече, говоря с историци, археолози и специалисти“, каза Филипова. 

Тя допълни, че откакто съществува словото има разказване на история с факти, но и художествена адаптация на силните исторически образи, епохи и случки. 

„Именно художествените адаптации са тези, които вдъхват душата и карат зрителя, слушателя и читателя да живее, да се смее и да плаче с въпросния герой. След това се гледа по друг начин на този исторически образ и епоха“, смята писателката.

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад