100 години от рождението на Рей Бредбъри

Цялото предаване
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Роден през 1920 година в малкото градче Уокиган, щата Илинойс, Рей Бредбъри се влюбва в разказването на истории докато гледа филми и чете комикси. Това, което го провокира да пише, е срещата му с карнавалния магьосник Мистър Електрико, който му прошепва "Живей вечно". След тези две думи Бредбъри започва да създава комикси и кратки истории, които съчетават фантазия, технологии, наука и фантастика. 

На 14-годишна възраст се премества със семейството си в Лос Анджелис, където среща много холивудски знаменитости, но неговата звезда изгрява с романа "Марсиански хроники", последван от "Илюстрираният човек" и "451 градуса по Фаренхайт", а малко по-късно и "Вино от глухарчета" и "Смъртта е занимание самотно". 
Заради популярността на Бредбъри дигиталното копие на "Марсиански хроники" се пренася на Марс, а лунен кратер и астероид са кръстени на негово име от НАСА. 

Рей Бредбъри често бива описван като автор на научна фантастика, но той самия не се причислява към никоя литературна категория, а към едно голямо литературно семейство. 
Писателят адаптира 65 от своите разкази за телевизионната поредица "Театърът на Рей Бредбъри" и получава множество признания.  

В "Култура.БГ" писателката Здравка Евтимова и създателят и редактор на списание "Shadowdance" Георги Пенчев споделят своите гледни точки върху творчеството, влиянието върху световната литература и отдадеността на писателя. 

Тази година между 25 и 27 септември Националният фестивал на книгата на Конгреса на Съединените щати ще отпразнува американската изобретателност, като 100-годишнината от рождението на писателя ще бъде отбелязана с дискусия, посветена на неговото гениално въображение и трайно влияние върху литературата и изследването на Космоса.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад