170 години от рождението на Захарий Стоянов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За мен Захарий Стоянов е авторът на няколко книги, не просто на “Записки по българските въстания”, които са шедьоври на нашата словесност, заяви в “Култура.БГ” писателят и литературовед доц. д-р Йордан Ефтимов в коментара си по повод 170 години от рождението на Захарий Стоянов.

“Защото съдържат всички нюанси на възприятие на природата и на човешкия свят, от възхитата от природата. Ние трудно и рядко свързваме пасажите, в които Захарий Стоянов говори за природата, с пасажите, в които Алеко говори за Ниягарския водопад или Вазов за Рилската пустиня - а те са равноценни. При Захарий също има възторг, това е човек, който може да опише природата като божество”, обясни доц. Ефтимов.

Според него Захарий Стоянов е и човек с чувство за хумор, “което не е нарочно”.

“Това не е писател-хуморист, не е някой, който иска да ни разсмее, а това става естествено в хода на разказването, както е при Софроний”, добави литературоведът.

Захарий Стоянов наистина е много силно противоречива фигура, добави литературният критик проф. Милена Кирова, също гост в предаването.

“Дори със своите противоречия той е представителен за българската народопсихорогия, защото една от най-интересните линии на неговото митотворчество, особено в “Записките”, е как той сам изгражда себе си, как представя себе си като фигура, вписана в историческия процес. Това развитие от неуко овчарче през всеотдаен революционер до писател до голяма степен повтаря модела на историческо развитие на българския народ през последните 40-тина години на нашето Възраждане и след Освобождението”, каза още тя.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад