200 години от рождението на Бодлер

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На 9 април се навършват 200 години от рождението на френския поет Бодлер.

 

По този повод в предаването разговаряме с проф. Стоян Атанасов - преводач от френски език, преподавател, автор и редактор на множество произведения посветени на френската литература.

 

"Шарл Бодлер започва като прокълнат поет, той е бил доста екстравагантна личност. Но в негово лице са виждали гений на поезията. Той умира на 46 г. и чак тогава почват да го ценят все повече хора", сподели проф. Атанасов в студиото на "Култура.БГ".

 

Проф. Атанасов също така изтъкна световното признание на поета. "Той получава универсално признание и всеки път се уверявам, че той е абсолютен гений, той обвързва поезията със собствената си личност, обръща традицията с краката нагоре. Виктор Юго вижда в него човек, който предизвиква нова тръпка в поезията и за мен това признание на Юго е много ценно. Бодлер освен, че е гениален поет, който може да се чете и след 200 години, той е и една от емблематичната фигури на т.нар. модерност."

 

В разговора се включи и Рени Йотова - предодавател по френскоезична литература и представител на Международната организация на Франкофонията за обучението по света.

"Николай Лилиев смята Бодлер за свой учител, Яворов също е повлиян от френските модернисти. Бодлер е поета на меланхолията, ключова тема в неговата поезия", сподели Рени Йотова.

 

Повече за творчеството и личността на Бодлер, определян като баща на българския модернизъм, вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад