200 години от рождението на Фридрих Енгелс

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Време е Енгелс да излезе от сянката на Маркс, другия философ и икономист в тандема  на идеолозите на международното работническо движение. Предпоставки за това вече има в съвременната епоха, която по редица черти прилича на Англия от 19 в., смятат гостите в в студиото на Култура.БГ доц. Огнян Касабов и доц. Борис Попиванов.

От двамата в тандема Фридрих Енгелс  е този, който работи попосока да предотвратява залитания в догматизъм при прилагането на създадената от тях теория. В своя труд  „Произход на семейството“  Енгелс пръв определя положението на жената в семейството, като експлоатация. Посвещава трудовете си на, както сам го нарича „скокът от царството на зависимостта в царството на свободата“. Енгелс е съавтор и редактор на „Капиталът“.

Стремежът на Карл Маркс и Фридрих Енгелс с техните трудове е да създадат една научна картина за капиталистическото общество и за предпоставките, които са необходими, за да могат да бъдат решени проблемите в него. В този смисъл техните трудове остават актуални и днес. Това са част от изводите, до които стигнаха анализаторите  доц. Огнян Касабов и доц. Борис Попиванов.