40 години от изкачването на първия осемхилядник на Лхотце и 37 години от Еверест - разказва Дойчин Василев

Предаване: 100% будни, 19.04.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През месец април отбелязваме не един юбилей. Преди 40 години през месец април за първи път българи изкачват осемхилядник връх Лхотце. Годината е 1981 и цялата страна се готви да посрещне 1300-годишнината на България. По това време у нас вече са били изкачени всички високи върхове в Рила, Пирин и Стара планина, в Кавказ и Алпите са преминати най-трудните скални и снежно-ледени стени, а в Памир е преодоляна 7-хилядната граница.  Идва времето и за най-високите върхове на планетата – надоблачните гиганти, наречени осемхилядници. Алпинистите се възползват от прекрасната възможност – осемхилядник в прослава на 1300-годишния юбилей. Лхотце е първата крачка към изкачването на първенеца Еверест.

Отново през април се навършват и 37 години от далечната 1984 година, когато българската експедиция до Еверест завършва успешно. Първи това прави Христо Проданов на 20 април. За съжаление, той остава завинаги в снежната прегръдка на планината.

Себедоказване, зависимост, спорт, призвание  - алпинизмът безспорно притежава един събирателен и противоречив образ. Един от най-впечатляващите представители на родния аплинизъм е ветеранът Дойчин Василев, който гостува в студиото на “100% будни” с разказ за онези исторически и едновременно с това драматични събития.

Какво каза той вижте във видеото!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад