72. филмов фестивал "Берлинале" - от 10 до 20 февруари

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

От 10 февруари започва 72-то издание на филмовия фестивал „Берлинале“. Преди да замине за там, гост в "Култура.БГ" проф. Божидар Манов, за да си поговорим за фестивала.

72-то издание на "Берлинале" иска да се върне към нормалната си форма на живот. През 2020 г. "Берлинале" завърши на 29 февруари, а от 1 март по света започнаха да се въвеждат мерките срещу коронакризата. Миналата година фестивалът се проведе онлайн, разказа проф. Манов.

"Тогава само журито присъстваше на живо в празна кинозала, за да види филмите на реален киноекран и определи наградите, които бяха връчени чак през юни, когато се състояха прожекции на филмите пред зрители в открити летни кина", допълни той.

Тазгодишният фестивал започва утре, като ще има съкратен конкурсен период - само 7 дни. Следват 4 дни, в които ще има прожекции за зрители. В конкурсния период при спазване на строги мерки и 50% запълняемост ще присъстват участници, гости, акредитирани журналисти, критици, хора от бизнеса. На 16 февруари вечерта журито ще обяви своите награди.

М. Найт Шаямалан ще е председател на журито на Берлинале, изтъкна проф. Манов. Във фестивала ще участват 256 филма. 18 от филмите са в официалния конкурс. Сред тези 18 филма за първи път има 7 филма на жени режисьори.

Филмът на Клер Дени "Двете страни на острието" се очаква да открие София филм фест, каза още проф. Манов.

"Дори при пръв прочит на селекцията, веднага се набиват на очи няколко любопитни подробности. В този конкурс се откроява името на такава легенда като Паоло Тавиани с новия си филм "Сбогом, Леонора". Освен това за мен лично изключителен интерес представлява филмът "Всичко ще бъде наред" на режисьора от Камбоджа Рити Пан. Има филми, които тази година са преимуществено европейски, но има филми от Китай, Корея и Индонезия. Малко изненадващо - само един американски филм", разказа още той

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад