90 години от рождението на Татяна Лолова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На 10 февруари се навършват 90 години от рождението на Татяна Лолова. По този повод се организира национална програма "Татяна Лолова на 90 години", която ще бъде представена в много градове в България и в няколко европейски столици.

На 10 февруари от 18:30 ч. в кино "Одеон" ще бъде показан премиерно документалният филм "Последният спектакъл" с автори Калояна Климентова и Георги Тошев. Той събира архивни кадри и снимки, разказващи за забележителния житейски и творчески път на голямата актриса. Включени са и кадри от емблематични български филми, в които Лолова участва през годините. 

Същата вечер ще бъде представена и новата книга "Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки" под съставителството и редакцията на журналиста Георги Тошев, която е специално подготвена и излиза от печат по повод годишнината. Идеята е всяка буква от азбуката да зададе тема, по която Татяна Лолова разказва впечатление или личната си житейска философия за благодарността, глупостта, дързостта, забравата, любовта, мечтата, надеждата, театъра, усмивката, целувката, щастието.

Честването ще продължи със специален спектакъл, озаглавен "Празнуваме Татяна Лолова", на 13 февруари 2024 г. от 19:30 ч. в Сатиричен театър "Алеко Константинов". Директорът Калин Сърменов събира различни поколения актриси, които ще изпълнят части от популярни монолози от пиеси, в които е участвала Татяна Лолова на сцената на Сатиричния театър. Идеята е на Георги Тошев, а режисьор е Калин Сърменов. В спектакъла участват актрисите Силвия Лулчева, Йорданка Стефанова, Александра Сърчаджиева, Стефания Кочева и други, с които Татяна Лолова си е партнирала на сцената.

Във фоайето на театъра ще бъде подредена изложба с фотографии "Татяна Лолова и Сатирата", която ще представи Лолова в знакови нейни роли.

Повече за тези събития научаваме от Георги Тошев, който е гост в студиото на "Култура.БГ". Вижте във видеото.
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад