Адмирал Емил Ефтимов: Има шанс за намиране на черната кутия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Има шанс за намиране на черната кутия. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в "Денят започва.

Вчера беше намерено мястото, където се е разбил падналият МиГ-29. Открити са останки от самолета - части от колесника и части от двигателя. Останките са разпръснати на голяма площ на морското дъно, разтрошени и раздробени.

"Ако майор Валентин Терзиев беше успял да катапултира, той щеше да бъде спасен", коментира адмирал Ефтимов.

"Проведохме операция по търсене-спасяване. Тя се прекрати в рамките на целесъобразните срокове, когато имахме доказателства, че пилотът не е оцелял. След това продължихме издирването на отломките на самолета, но прекратихме заради метерологичните условия. Не проявихме пасивност, напротив, обърнахме се към всички, които имат способности в тази оперативна среда да ни помогнат", обясни началникът на отбраната.

Той допълни, че този полет е бил контролиран - радиолокационно и комуникационно. Имало е достатъчна информация къде може да се е приводнил самолетът. Не е било целесъобразно да има струпване на много кораби и средства в района. Мястото на намиране на самолета е потвърдило оперативните им разчети. Самолетът е открит със силите и средствата на ВМС.

Адмирал Ефтимов беше категоричен, че не може да се говори за сваляне на самолета. Не е имало експлозия след падането на изтребителя. Началникът на отбраната обясни, че разбиването на толкова малки части е вследствие на високата скорост на изтребителя.

Началникът на отбраната предупреди да не се провеждат никакви самоволни подводни дейности, тъй като в самолета е имало още една ракета.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад