Адмирал Емил Ефтимов: Нужни са поне 2,5% от БВП за отбрана, за да бъдем адекватни на времето

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нужно е държавата поне за известно време да отделя поне 2,5% от БВП за отбрана, за да бъдем адекватни на времето. Това заяви началникът на отбраната - адмирал Емил Ефтимов в предаването "Още от деня".

"В момента бюджетът е окупиран от плащанията за основните модернизационни проекти - F-16, новите кораби, машините. Има няколко други проекта, които вървят. И когато видим плащанията в годините напред, бюджетът не дава възможности за капиталови разходи, т.е. за това наваксване, за което аз говоря"

Адмирал Ефтимов поясни, че основното въоръжение и техника на българската армия е от времената на Варшавския договор и е необходимо превъоръжаване с бързи темпове.

"В навечерието на 20-годишнината ни от членството в НАТО, можем спокойно да заявим, че наистина направихме правилния избор. В тази връзка членството ни в НАТО даде възможност българската армия да се трансформира, да има достъп до най-новото в технологиите, по отношение на планиране на силите, планиране на операциите, да работим за оперативна съвместимост. Да бъдем достоен съюзник в НАТО. Аз днес се гордея с българските военнослужещи, които дадоха толкова много през тези 20 години. В годините преди 2004 г. голямо предизвикателство пред българската армия беше да покрива критериите на НАТО, а те са много високи, по отношение на стандарти, по отношение на използване на силите, тренировки, операции, учения. За да бъдем приети, ние покрихме тези критерии."

Вижте целия разговор във видеото
 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад