Адв. Райна Аврамова: Проблемът с домашното насилие се задълбочава

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Към месец май миналата година жертвите на домашно насилие са били над 1 700, от които 409 деца и всички останали са жени. Това е 4 пъти увеличение на жертвите на домашно насилия спрямо 2021 година - наистина стряскаща статистика. Проблемът с домашното насилие се задълбочава. Това каза в студиото на "Денят започва" адвокат Райна Аврамова, защитавала в съда не една или две жени.

Повод за гостуването на адв. Аврамова в предаването беше поредният случай на домашно насилие. Мъж от Перник е задържан за убийството на съпругата си - 40-годишната Анита Димитрова. От години в семейството е имало конфликти, разказват близките на убитата жена. В началото на годината мъжът е получил ограничителна заповед да не я доближава на повече от 50 метра. Димитър Димитров отрича да е извършил убийството. 

От началото на годината жертвите на домашно насилие в България са 12.

"Необходима е много сериозна законателна промяна. Трябва много внимателно да се прегледат всички текстове в Закона за защита от домашно насилие. Има подготвен законопроект, който не беше разгледан от предишното Народно събрание. Разбрах, че отново ще бъде поставен. Някои от текстовете са ревизирани, с което не съм съгласна", отбеляза адв. Аврамова.

Според нея, за да бъде ефективен законът както пострадалият от домашно насилие, така и извършителят трябва да бъдат задължавани да посещават специализирани програми за психологическа помощ.

Какво още каза адв. Аврамова вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад