Адвокатът Пиер Патлен

Откъде произлиза фразата "Да се върнем към нашите овце" и защо "На всеки измамник се пада по един измамник и половина"

Държава: България
Година: 1969
Времетраене: 119 минути
Адвокатът Пиер Патлен
За продукцията

Френски средновековен фарс

Режисьор: Павел Павлов

В ролите: Николай Бинев, Люба Алексиева, Цонка Митева, Николай Клисуров, Сотир Майноловски, Стойчо Мазгалов, Климент Денчев и др.

История

През Средновековието, когато изкуството внимателно се отдръпва от църквата и религиозните мотиви в произведенията, се появяват жанрове, които не са така официални - написани са на народен език и се играят далече от храмовете и сградите на властта, като представят огледални истории със стереотипни образи - в объркани ситуации, с апокрифен език, понякога и с неприлични сцени. Към тях се добавят сатирични упреци към доктори, съдии, монаси, военни. Пиесите се играят от самодейни трупи и се явяват отдушник на народното недоволство. Средновековният жанр с комедиен абсурд се нарича „фарс“ и бързо се разпространява в Европа.

Най-популярен от Франция е "Фарсът за адвокат Патлен", появил се анонимно през ХV век (ок.1470). Два века по-късно Давид-Огюстен Брюес създава от този фарс комедийната пиеса "Адвокатът Патлен", която се посреща с голям интерес и предизвиква развитие на героя в трилогия с още две пиеси - "Завръщането на Патлен" (1505) и "Новият Патлен" (1512).

Обикновено фарсът има ключово послание, което съдържа фраза в самата творба или смисълът е пояснен отделно в извод.

Телевизионната постановка "Адвокатът Пиер Патлен" е поставена от доайена в Телевизионния театър - режисьорът Павел Павлов, създател и водещ на авторитетната рубрика за театър и история - "Сцена от вековете".

Сюжет

Господин Пиер Патлен бил хитър, но беден адвокат с оредяваща клиентела. Когато решил да обнови гардероба си, без да похарчи нито едно су, той отишъл при търговеца на сукно - Гийом. Помолил го да му отреже парче плат и се престорил, че си е забравил кесията. Поканил търговеца да му гостува, за да изплати дълга си. Когато Гийом пристигнал в дома на адвоката, съпругата на Патлен му съобщила, че той е "толкова болен, че всеки момент ще умре". Сукнарят си тръгнал. След време при адвоката Патлен дошъл простодушният овчар Тибо Агънцето. Той търсел защитник в съда, защото търговецът на сукно Гийом го обвинявал в присвоени овце и завел дело. Патлен приел да бъде негов адвокат и предложил хитро поведение на довереника си, а именно - да блее като овца, вместо да отговаря на задаваните въпроси, за да изглежда малоумен. По време на процеса срещу овчаря, сукнарят видял Патлен и напомнил, че защитникът на пастира също му дължи пари. Съдията се объркал между различните искания в това дело - кой кого обвинява и кой на кого дължи нещо - между ищеца, обвиняемия и адвоката.... Разговорът в залата постоянно се отклонявал от главната тема и съдията често напомнял на спорещите страни да се върнат към същината на въпроса, от което се родила и прочутата фраза: "Да се върнем към нашите овце".

В крайна сметка съдията оправдал овчаря и когато Патлен си поискал хонорара като адвокат, Тибо му отговорил с блеене - така, както му е казал да прави на процеса. Едва сега съдията осъзнал, че това дело не е за малоумни.

Поуката от фарса била: "На всеки измамник се пада по един измамник и половина".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад