Алегро барбаро

Две музикални пиеси за политическия театър от режисьора Миклош Янчо

Държава: Унгария
Година: 1979
Времетраене: 94 минути
Алегро барбаро
За продукцията

Политически мюзикъл

Режисьор: Миклош Янчо
В ролите: Дьорд Черхалми, Джорджиана Тарян, Лайош Балажович и др.

ФИЛМИТЕ

"Унгарска рапсодия" на Ференц Лист и "Алегро барбаро" (Варварско алегро) на Бела Барток са музикални пиеси и заглавия на два филма от незавършена трилогия на режисьора Миклош Янчо. Третият несъздаден филм е "Концерт". Обединяващото ги мото е "Животът и кръвта". Продукциите са най-скъпите в Унгарското кино до 1979 година.

"Унгарска рапсодия" - Първи филм


Епична сюрреалистична парабола свързва събития от второто десетилетие на ХХ век с вътрешната трансформация на героя Ищван Жадани. Неговите безнравствени братя са убили селския лидер Андраш Бакса, защото той е унизил техния баща. Яростният националист Ищван участва в Първата световна война и в следващата политическа вълна става член на парламента. След загуба на битка и илюзии Жадани губи и последователите си - всичките са мъртви. Мистична и фанатична любов към земята и свободата го обръща към живота на "обикновените хора", на народа. Съвестта го води към фермата на убития Андраш Бакса за среща с неговия син и със съдбата, която го очаква...

"Алегро барбаро" - Втори филм


Ищван Жадани освобождава своята кръщелница Мари Банкош, арестувана от жандармите за комунизъм. Ищван навлиза в гората към мястото, където тя е била задържана, в червена кола. Неговите фантазии оживяват в портал на бъдещето от 30-те години на ХХ век. Политическите ветрове вилнеят заедно с ритуалната любов на Жадани и Мари. Голямата равнина е пресечена от бодлива тел, мотокциклети и бойни машини заменят конете. Някогашните приятели са станали блюдолизци на властта. Собственикът на земята и неговите селяни от "общността" са изолирани. Ищван Жадани приписва вината за държавната разруха на премиера, когото е убил въпреки протеста на Мари. Въпреки това режимът не се променя и въпреки че престъплението се покрива, невинната Мари ще плати за това. Фантазията достига своя край, червената кола се разбива заедно с любовниците...

МИКЛОШ ЯНЧО

През 60-те години на ХХ век режисьорът Миклош Янчо разчупва стереотипите на екрана с визуални предизвикателства. Признат е за унгарския майстор на киното от ранга на Микеланджело Антониони и Ингмар Бергман, по-късно е приветстван и от Мартин Скорсезе.


Филмите на Янчо отразяват исторически събития в Унгария, но темите са универсални. Режисьорът работи със сценариста Дюла Хернади ("Девет месеца") и представя оригинален визуален стил - в дълги кадри с вътрешен монтаж, той разказва история с музика, костюми и танци за герои и събития от бързо променяща се действителост. Смущаваща е голотата, понякога и сюжетите.


През 70-те години на ХХ век Миклош Янчо снима в Италия "Човешки слабости, обществени добродетели" (Vices and Pleasures - Private Vices, Public Virtues, 1976) - филмът е забранен заради перверзии, режисьорът за кратко е арестуван.
В продължение на 50 години Миклош Янчо създава кино в свой стил. Накрая представя съвременността в шест пародийни филма с комиксови антигерои - Пепе и Капа.

Миклош Янчо е бил професор във Филмовата академия в Будапеща и за две години - гостуващ преподавател в Института по комуникации в Харвард.
Получава Награди за цялостно творчество от Кан, Венеция и Будапеща.
Освен за народа и революциите, за войните и партиите, за републиките и монархиите, през 2011 режисьорът създава филм и за/срещу Виктор Орбан - "Унгарската държава".

Политически ангажиран в сюжети, разказвани алегорично, Миклош Янчо снима исторически спектакли във филми и лично определя своя стил като "политически мюзикъл".

Миклош Янчо е социалист и срещу тоталитаризма. Конформист.


"Най-благородното естетическо удоволствие е разкриването на истината", казва Миклош Янчо.


Починал е на 31 януари 2014, на 92 години.

През септември 2021 Национален филмов институт на Унгария отбелязва 120 години от началото на киното в Унгария и
100 години от рождението на Миклош Янчо с Класически филмов маратон в Будапеша.

През 2022 филмите "Унгарска рапсодия" и "Алегро барбаро" са реставрирани в 4К-резолюция от Национален филмов институт на Унгария.

Златна Романова

"Алегро барбаро" се излъчва от БНТ в Панорама на Миклош Янчо с филмите:

"Любов моя, Електра"

"Сърцето на тирана или Бокачо в Унгария"

*Политическият театър е майсторски представен и разобличен и в трилогията, призната за шедьовър на всички времена, на недостижимия унгарски кинорежисьор Ищван Сабо.

"МЕФИСТО"

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад