Александър Дунчев: Дървопреработвателите настояват за повече горска сеч, за да падне цената на дървесината

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Преди седмица в "Говори сега" ви разказахме за желанието на бизнеса да се увеличи добивът на дървесина. По изчисления на Асоциацията на българските ползватели на дървесина загубите за държавата от неупотребеното количество годишно възлизат на 1 милиард лева.

На същото мнение ли са зелените движения у нас или според тях желанието на бизнеса е продиктувано само от нуждата за по-големи печалби? Темата коментира в "Говори сега" бившият депутат от ПП-ДБ и член на "Зелено движение" Александър Дунчев.

Според него въпросните данни идват от интереса на дървопреработвателите - да се добива много повече, за да може дървесината да залее пазара, да падне цената и да се увеличи печалбата на преработвателите.

"Въпросът е има ли България толкова много гора, че да сече повече. Абсолютно не. Според науката България има право, и това е заложено в закона и плановете на горските стопанства - да сече не повече от 60% от това, с което горите нарастват всяка година. Гората не е житна нива, която ако се тори с химикали всяка година, може да се ожъне. Гората е естествена екосистема, в която нямаме право да вкарваме химия".

Дървопреработвателите иска да се сече повече, за да има по-евтина дървесина за тях, смята той. По думите му използването на дърва за огрев не носи никаква добавена стойност.

"Българските гори са единствената защита срещу наводнения, суша, загуба на плодородие. Ако те не бъдат обгрижвани от горските лесовъди, страдат от бури, пожари, насекоми, незаконна сеч, която е близо една десета от дърводобива".

Българското лесовъдство е едно от най-зелените и най-напредналите в Европа, заяви Дунчев. По думите му основният проблем е, че политиците решават какво да се случва в горите, а не лесовъдите. Затова една от целите му е създаването на държавна агенция по горите, за да може горските служители да са стимулирани наистина да се грижат за горите.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад