Александър Николов: Защо е необходимо да се нарушава дерогацията на ЕС - за да се увеличи печалбата на "Лукойл"?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Министерски съвет прие днес постановление, с което забрани износа на преработени нефтопродукти от руски петрол, докарван по море, и това ще важи от 5 март 2023 г. 

"Има документи, които са валидни от декември месец тази година и когато се предприемат мерки, които не са в унисон с политиката на цяла Европа, много важно е да се вземе под внимание фактът, че се рискуват първо търговският ни баланс с най-големия ни партньор. Най-важният механизъм, който трябва да бъде запазен, е как се запазват отношенията ни с всички държави от ЕС. И второто нещо, което е важно, всички структурни фондове и всички механизми, свързани с потенциални санкции, да вземе едно решение в полза на една държава извън ЕС или конкретно юридическо лице е, меко казано, странно", каза в "Още от деня" бившият енергиен министър Александър Николов.

Той коментира и заявеното от "Лукойл", че ще прехвърли активите си в България, ще плащат данъци в България от следващата година в размер на 600-700 млн., ако България защити пред Европейската комисия правото да могат да изнасят преработени продукти.

"Какво означава България да защитава компания с ясна собственост и ясен интерес като държава, при все това, че холдинговото дружество е в Швейцария? България да защитава правото на Русия да изнася петрол в Европа, така ли? И откъде накъде едно юридическо лице, независимо откъде е табелата му, собствеността му, името му, ще поставя под въпрос държавна политика на държава, членка на ЕС?", категоричен беше Николов.

И подчерта,че Министерство на енергетиката няма касателство с функционирането на пазара на петролни продукти и субпродукти в България, това е задължение на министъра на финансите и на министъра на икономиката. 

"Не се зададоха много важни въпроси, много важна информация не се изиска от "Лукойл" или се изиска, но не публично. Първо - какво е количеството на руски петрол, който тук ще преработва и какво е съотношението към неруски такъв? Второ - каква е консумацията в България на различни типове продукти и какъв е износът? Защо е необходимо да се нарушава дерогацията на ЕС - за да може да се запази широк финансов марж, т. е. да се увеличи печалбата на "Лукойл"?", попита бившият енергиен министър.  

Каквео още коментира Александър Николов вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад