Александър Симидчиев: Бюджетът на НЗОК е много важен за здравеопазването, но е важна и превенцията, за да бъдем здрави

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бюджетът е много важно нещо за стабилността на държавата. Бюджетът на НЗОК е много важен за здравеопазването, но по-важно е да има дискусия в обществото за здравните приоритети и също така да се слушаме взаимно по тема "Здраве", защото по-голямата част от здравето не се дължи на здравеопазването. Здравеопазването е около 25% от това да бъдем здрави, а ние сме на едни от челните места в света по тютюнопушене, по употреба на алкохол, по ниска физическа активност и т.н., т.е. от една страна увреждаме здравето си, а от друга разчитаме на здравната система, като хвърляме пари с надеждата тя да ни оправи. Това каза в "Още от деня" зам-председателят на Комисията по здравеопазване в НС Александър Симидчиев.

Депутатът от ПГ на ПП-ДБ допълни, че бюджетът е небходимост, но има и достатъчност, а той не е достатъчен. 8 млрд. са необходимото количество средства, но за да бъдат достатъчни за това да сме здрави, трябва да имаме и организацията, и взаимодействието между различните части на здравната система.

"Срещу тези пари има няколко иновативни подхода, които са стимули за това да се случат позитивните неща. Едно от тях е диференцирането на това до каква степен един общопрактикуващ лекар си изпълнява профилактичната програма за своите пациенти, той да получава по-висок процент при повече извършена дейност. Освен това трябва да има и информационни кампании, за да знаят хората за профилактичните програми, както и че ако посещават тези програми, те пазят здравето си."

Превенцията при всички здравни системи е от най-висока степен на важност. Има 6 млн. лева допълнително за специализация на млади кадри, категоричен е Симидчиев.

Обясни, че бюджетът не е бил подкрепен вчера заради преходните и заключителните разпоредби в документа.

"Там имаше два текста, които останаха неразбрани и в резултат на това колегите основателно в някои части, в други части - недотам основателно, че не трябва да се прави така. Въпрос на предвидимост е, когато се появяват нови пазарни субекти, които нямат история, т.е. нови болници или нови дейности в съществуващи болници, и имат непредвидим ефект върху бюджетната рамка. Ако искаме да осигурим здравното обслужване при високо качество и надеждност на цялата система, ние трябва да имаме предвидимост."

ДПС и ГЕРБ не подкрепиха бюджета и заради това, че се изземат функции на министъра, които се вменяват на Здравната каса. Касае се за обществени поръчки, включително и за онколекарства. Симидчиев обясни, че причината за това е, че в Касата има много повече информация както за употребата на тези лекарства, така и за ефекта, който те постигат.

"Може да си останат при министъра на здравеопазването, но това беше прагматично решение."

По думите му е редно там, където се изразходват парите, там да се провеждат и търговете, защото това ще е по-ефективно.  

Той смята, че болниците в България са повече от необходимото. Въпросът е как може да се направи така, че нуждите на пациентите да са напаснати към това, което имаме као ресурс в здравеопазването.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад