Андрей Гюров: Имаме намерение да получим мандата и да го върнем изпълнен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Консултациите с парламентарно представените политически партии при президента вървят много добре. Имаме намерение в най-скоро време да получим мандата и този път да го върнем изпълнен и то без съществени изненади в него, това заяви в "Още от деня" председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

Преговорите текат интензивно и в момента. Споразумението беше изпратено на нашите партньори, предстои в следващите дни те да се запознаят с него, да минат през вътрешните си процеси на одобрение и в рамките на тази седмица се надяваме да получим мандат, допълни той.

Гюров не коментира разпределението на министерските кресла, тъй като те се обсъждат все още.

Той беше категоричен, че виждането на "Продължаваме промяната" е, когато определена политическа партия поеме отговорността в дадено министерство, тя да носи цялата отговорност.

"Вътре в отделните министерства съответните партии, които ще назначат министрите, ще имат пълната свобода да назначат и своите зам.-министри. При нас принципът е следният - когато министрите бъдат избрани и гласувани в Народното събрание, те стават министри на България и тогава ние ще имаме еднакво отношение към всички министри, независимо от коя партия са излъчени и ще бъдем еднакво критични и подкрепящи ги", отбеляза председателят на ПГ на "Продължаваме промяната".

Гюров посочи, че не е обсъждано създаването на комисия за ревизия на предишното управление, но каза, че във всяка сфера, в която предстоят структурни промени, да се направи анализ на това, което се е случвало в миналото, какво от него може да се съхрани, кое да се надгради и кое да се промени изцяло. Подобно проучване би отнело между 3 и 6 месеца.

От "Продължаваме промяната" заявихме, че ще бъдем диалогични и открити. Затова, когато интересите ни да променим България в посока на това тя да бъде просперираща съвпадат с интересите на представителите на опозицията, не виждам проблем, ако бъдем подкрепени от тях, подчерта той.

Гюров допълни, че "Продължаваме промяната" ще се стреми към формиране на конституционно мнозинство, което би гарантирало провеждането на реформите специално в съдебната сфера.

Андрей Гюров заяви, че един от първите закони, който "Продължаваме промяната" възнамеряват да внесат в НС за разглеждане, е нов законопроект за КПКОНПИ. По думите му сега функциониращата структура не е ясна и няма видими резултати от дейността й. Това съответно обуславя и необходимостта от промяната на ръководството на КПКОНПИ.

Той обясни, че "Продължаваме промяната" са за закриване на специализираните съдилища.

Държавната администрация трябва да бъде оптимизирана, като това няма да стане силово и ударно. По думите му има механизми през изтекли договори, през хора, навършили пенсионна възраст да се извърши оптимизацията там и да бъдат освободени 30 000 души.

Вижте какво още каза той във видеото.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад